środa, 28 stycznia 2015

Crème brûlée- czołowy deser prosto z Francji

Skąd wziął się ten deser - nie wiadomo do dziś. Wiadomo, że podbił kubki smakowe Francuzów i dzięki temu rozprzestrzenił się na cały świat. W dosłownym tłumaczeniu nazwa znaczy tyle co przypalony krem- i mówi ona wszystko. Krem z jaj, śmietany i cukru ukryty pod brązową skorupką chrupiącego karmelu- tak powinien kończyć się każdy posiłek.



Jakie składniki będą potrzebne?

Śmietana kremówka 36%- 500ml
Żółtka jaj- 6
Biały, drobny cukier- 1/3 szklanki
Brązowy cukier- ok. 5-6 łyżek do skarmelizowania
Laska wanilii

Jak przyrządzić Crème brûlée?
  1. Laskę wanilii przekrawamy na pół, oczyszczamy z nasion. Gotujemy w niedużym garnku razem ze śmietanką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy, żeby ostygła
  2. Żółtka i cukier ucieramy drewnianą łyżką- w międzyczasie możemy nagrzać już piekarnik do 100 ºC
  3. Mieszamy utarte żółtka z przestudzoną śmietanką
  4. Jeśli pojawiły się grudki przecedzamy całość przez sitko
  5. Przelewamy naszą masę do małych naczyń żaroodpornych
  6. Nasz krem zapiekamy ok. 50 min.- w zależności od piekarnika. Nasz deser powinien mieć w środku konsystencję galaretki
  7. Po wystudzeniu wstawiamy na 3,5 h do lodówki
  8. Posypujemy cukrem, który trzeba następnie skarmelizować- jeśli nie mamy odpowiedniego palnika możemy ponownie wykorzystać nasz piekarnik- wstawiamy miseczki jak najwyżej w jak najbardziej rozgrzanym piekarniku, a żeby deser się nie zagrzał naczynia żaroodporne można obłożyć kostkami lodu.
Pyszny deser, który w samym przygotowaniu jest dziecinnie prosty i szybki. Polecam!