Jakie składniki będą potrzebne?
Śmietana kremówka 36%- 500ml
Żółtka jaj- 6
Biały, drobny cukier- 1/3 szklanki
Brązowy cukier- ok. 5-6 łyżek do skarmelizowania
Laska wanilii
Jak przyrządzić Crème brûlée?
- Laskę wanilii przekrawamy na pół, oczyszczamy z nasion. Gotujemy w niedużym garnku razem ze śmietanką, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy, żeby ostygła
- Żółtka i cukier ucieramy drewnianą łyżką- w międzyczasie możemy nagrzać już piekarnik do 100 ºC
- Mieszamy utarte żółtka z przestudzoną śmietanką
- Jeśli pojawiły się grudki przecedzamy całość przez sitko
- Przelewamy naszą masę do małych naczyń żaroodpornych
- Nasz krem zapiekamy ok. 50 min.- w zależności od piekarnika. Nasz deser powinien mieć w środku konsystencję galaretki
- Po wystudzeniu wstawiamy na 3,5 h do lodówki
- Posypujemy cukrem, który trzeba następnie skarmelizować- jeśli nie mamy odpowiedniego palnika możemy ponownie wykorzystać nasz piekarnik- wstawiamy miseczki jak najwyżej w jak najbardziej rozgrzanym piekarniku, a żeby deser się nie zagrzał naczynia żaroodporne można obłożyć kostkami lodu.