A było tak. Wiedeń XIX wiek. Pod
nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz Franz Sacher otrzymał polecenie stworzenia
przepisu nowego deseru dla księcia i jego gości. Opracował przepis na tort
czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową.
Syn Franza, EudardSacher wybudował w
centrum Wiednia hotel nazwany jego nazwiskiem. Ten hotel uczestniczył w sporach
nazwanych „tortowymi procesami”, które toczyły się w latach 1953-1962 – a w
których drugą stroną była cukiernia Demel. Konflikt dotyczył praw do używania
nazwy „tort Sachera” na określenie wszystkich rodzajów tortów czekoladowych
oferowanych przez obie konkurujące ze sobą cukiernie.
W ostateczności – po 9 latach
procesów, wyłączne prawo do używania wspomnianych określenia nie zostało
przyznane jednoznacznie – obie cukiernie mogą jej używać.
Przepis na „tort Sachera”jest pilnie
strzeżoną tajemnicą hotelu Sacher. Oprócz tego do tej pory nie wiadomo, jak bez
zastosowania konserwantów tort zachowuje świeżość do trzech tygodni.
„Tort Sachera” jest bardzo słodki i
dlatego jedynym dodatkiem, który dotrzymuje mu towarzystwa jest zazwyczaj bita
śmietana i filiżanka gorzkiej kawy.
Przepis na Tort Sachera
- 24 dag gorzkiej czekolady (co najmniej 70-proc.),
- 6 białek,
- 24 dag masła o temperaturze pokojowej,
- 24 dag mąki,
- 16 dag cukru,
- 5 żółtek,
- odrobina cukru waniliowego,
- dżem morelowy do przełożenia,
- polewa czekoladowa do dekoracji,
- Przygotowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz