Nazwa panna cotta oznacza gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty deser. Był to deser dla włoskiej arystokracji - jest mieszanką czterech głównych składników: mleka, śmietany, cukru, żelatyny. Do śmietany dodaje się cukier i wanilię – usztywnia się to wszystko żelatyną. Panna cotta jest deserem kremowym, delikatnym i pysznym. Dobrze jest podawać go z owocami sezonowymi – świetnie smakuj z sosem z malin lub truskawek.
Dodatkowo jest efektowny – bardzo ładnie wygląda ozdobiony owocami i polany sosem z owoców i listkiem mięty.
Jakie składniki na panna cottę?
- Laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki (byle dobrej jakości, w płynnej postaci – najlepiej UHT 30 lub nawet 36 %)
- Szklanka mleka
- 80 g cukru
- Łyżeczka rumu
Jak przyrządzić panna cottę?
- Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać ziarenka
- Walać do rondelka śmietankę kremową i mleko – dodać cukier, ziarna wanilii i przecięta laskę lub ekstrakt z wanilii. Podgrzać, aż cukier się rozpuści
- Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać żelatynę i mieszać przez minutę, aż ta cała się rozpuści
- Całość wlać do czterech filiżanek (każda po 125 ml). Odstawić do wystudzenia – po przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki – 4-5 godzin – najlepiej na całą noc
- W celu ułatwienie wysunięcia deseru, można włożyć je do gorącej wody. Deser można ułożyć na talerzyku i podawać z owocami, orzechami lub czekoladą